2012. szeptember 30., vasárnap

Julie Kagawa - The Iron King - Vaskirály

"Meghan Chase-re titkokkal teli sors vár – olyan, amit még kigondolni sem tudott volna.
Valami furcsa mindig volt Meghan életében; már hatéves kora óta, amikor édesapja eltűnt a szeme elől. Az iskolában sem tudott teljesen beilleszkedni… és otthon sem. Amikor egy gyanús idegen kezdi távolról figyelni, és tréfakedvelő legjobb barátja egyszeriben a védelmezőjévé válik, Meghan érzi, hogy minden meg fog változni, amit csak ismer. De a valóságot álmában sem tudta volna elképzelni – hogy ő egy mesebeli Tündérkirály lánya, és egyben tehetetlen báb egy öldöklő háborúban. De idővel kiderül, mire hajlandó azért, hogy megmentsen valakit, akit szeret, vagy hogy útját állja egy rejtelmes gonosznak, akivel egyetlen tündér sem mer szembenézni… és hogy megtalálja-e a szerelmet egy ifjú herceggel, aki szívesebben látná őt holtan, semhogy közel engedje jeges szívéhez."


Még nagyon régen szemeltem ki magamnak egy kis prospektusból, de nem jutottam el addig, hogy meg is vegyem - a könyvtár megint beelőzött. És - sajnos - azt kell mondanom, hogy hála az égnek.

Ez a könyv igazán jónak indult. Gyönyörű borító (mindennek alapja), csalogató fülszöveg, és az egyik kedvenc YA kiadóm. Aztán elolvastam 50 oldalt, és bejöttek a klisék és a kopírozás. Igazi fantasy kavalkád kerekedett a könyv közepére, tisztára, mint a Shrek-ben, de beköszön a Narnia is. Néha eléggé zavaró volt, például mit keres Kiméra Sohaföldjén??? Eléggé értelmetlen...

Kezdjük az elején - gimnázium. EZ persze már szinte megszokott, a legtöbb ilyenfajta fantasy suliban játszódik, tehát jó lett volna kicsit egyedibbre alakítani a startot. Következő megálló: kiderül, hogy a legjobb haver tündér, méghozzá a Shakespeare-es Puck, ki más? Egyébként a névről mindig a Holdvilágos Robin jut eszembe, aki sokkalta jobb karakter, mint esetünkben, akármennyire is vicces néha. Team-et azonban most nem fogadnék, hisz mind a kettő fiúnak van számomra taszító tulajdonsága. 

Legjobban talán Kacor-t preferáltam, a szarkasztikus láthatatlan macsekot (Alice Csodaországban feeling). Rajta tényleg sokat nevettem, és szeretem is.

Hősnőnk azonban kikészítő volt. Bátorság, tartás a béka popsija alatt, a nyelve sem olyan éles, amilyennek szeretem. Tudom, nem lehet minden nőnek plafonig érő visszabeszélőkéje, de azért azt el lehetne várni, hogy értelmesen beszéljen, vagy hogy legyen stí-lu-sa. Ez alap.

Összességében 3 csillag, mert eléggé pofára ejtő volt az élmény.


Adatok:
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó - Vörös Pöttyös
Oldalszám: 372 oldal
Megjelenés: 2012
Sorozat: Vastrón (1.)
Egyéb megjegyzés: Puhakötésű, 3999 Ft

Nincsenek megjegyzések: