2013. március 14., csütörtök

Ajánló - Witcher

"A The Witcher (az eredeti Wiedźmin szóból fordították) egy lengyel szerepjáték, melyet a CD Projekt belső fejlesztőstúdiója készített és Lengyelországon kívül az Atari látta el a kiadói teendőit a 2007 októberében megjelent programnak. A játék a lengyel fantasy író, Andrzej Sapkowski Vaják című regénysorozatán alapul és a BioWare által fejlesztett Aurora Engine grafikus motort használja. A játék kizárólag PC platformra jelent meg, de terveztek egy konzolos változatot is The Witcher: Rise of the White Wolf címmel, ám annak fejlesztését pénzügyi okokból leállították. Valószínűleg az erőforrásokat a 2009. szeptember 19-én bejelentett folytatás, a The Witcher 2: Assassins of Kings készítésére csoportosították át, ami 2011. május 17-én jelent meg Microsoft Windows platformra, míg az Xbox 360 változat 2012. április 17-én került a boltokba. A The Witcher a magyar felirat mellett a magyar szinkron lehetőségét is felkínálta.
A The Witcher egy középkori fantasy világban játszódik, ahol a játékos Ríviai Geraltot irányíthatja, aki a kevés megmaradt witcher egyike. (Természetfeletti erővel megáldott harcosok, akik főleg vándorként járják a világot, hogy különböző szörnyek legyőzésével pénzhez jussanak.) A játék magyar változatában is a witcher elnevezés szerepel, míg az első magyarul megjelent kötet a Vaják I. - Az utolsó kívánság címet kapta."


Osztálytársam nyomta kezembe, hogy próbáljam ki, és  - mivel előtte kicsit tájékozódtam, és kiderítettem, hogy az eredetije egy könyv - így elkezdtem játszani. Lényeg? Nem csalódtam, sőt!


Miért is ajánlom?A legkidolgozottabb RPG (azaz szerepjáték), amivel eddig találkoztam. A történet kidolgozott, és közel sem sablonos. A fejlődési rendszer szintén logikus: minden szint lépésnél kapsz egy adott mennyiségű fejlesztési pontot (minnél magasabb szint, annál magasabb pont), és ezeket úgy oszthatod el, ahogy csak tetszik. A harcrendszert se tudták elrontani. A legtöbb játéknál nincs semmilyen értelmes rendszer, és megy az állandó billentyűpüfölés és egéprkattintgatás össze-vissza. A Witcher-ben jól megoldották: mindig csak egyet szabad kattintani egy adott időben, különben a Geralt elrontja a mozdulatsort. Oh, és ne feledkezzünk meg a szépen kidolgozott  látványvilágról se.

Gyenge pont: Egyértelműen a magyar szinkron. Sok karakternek ismétlődik a hangja valaki más szájából is és a szövegek néha magyartalanok. A másik kivetnivaló az ismétlődő NPC-k, de igazából ez nem annyira zavaró, mint az előbbi.

Nincsenek megjegyzések: