2012. május 28., hétfő

Nappali Őrség, avagy reflektorfényben a Setétek

Az oroszok jobban tudnak könyvet írni, mint filmet készíteni. Legalábbis szerintem. Az egyik éjjel leadták az "Éjszakai Őrség" filmes változatát (első kötet). Nagyon érdekelt, mert már előtte el is olvastam, és az újságban is írták, hogy a könyv és film története ugyanaz. Nagy (moderál). A film definíciója: horror. Na persze, az egereknek igaz? Mert hogy egy gyengécske sci-finek még elmegy, de horrornak. *legyint* Alulról sem érintette a mércét.

Na de vissza a tárgyra. A Nappali Őrségben kicsit ugrunk az időben. Ezúttal a Setétek oldalán harcolunk (ami nekem kedvező). Belekukkanthatunk a fejükbe, ők hogyan képzelhetik el a céljukat. Úgy, mint az első könyvben, ez is több részből áll. Részenként osztályzom.

1., IDEGENEKNEK TILOS A BEMENET
Alisza Donnyikova (közepes szintű Setét mágus) egy csatában elvesztette az Erejét, teljesen lenullázódott. Zavulon (Setét főguru, Alisza exszerelme) Krímbe küldi, ahol sok-sok kiskölyök rajvezetője lesz. A lány boldog - úgy hiszi, Zavulon visszafogadta kegyeibe. Aztán megjelenik Igor. A Setét úgy gondolja, jó lenne szeretőt tartani. És végül végzetes szerelembe esik a két fiatal (szó szerint). Az első rész vége: két halott és egy törött szív.
Nem volt unalmas, Aliszát kifejezetten barátságosnak tartom (ahhoz képest, hogy Setét...). A szerelem szál viszont eléggé gyengusnak sikerült. Zavulon egy (moderál). 4 csillagot adok rá.

2., IDEGEN A MÁSFÉLÉK KÖZÖTT
Rogoza Vitalij Szergejevics-nek halványmilka segedelme nincs, hogy került egy Moszkvába tartó vonatra. Sőt, ami egészen baljós: azt sem tudja kicsoda. Az amnéziás tünetek azonban lassan elmúlnak: Rogoza folyamatosan kapja vissza az emlékeit. Kiderül: Setét mágus, méghozzá elég erős. Az Éjszakai Őrség teljességgel rászállt a férfira (Anton is felbukkan). Ugyanis mindenféle helyen felbukkan, ahol éppen gyilkoltak, és gőzölög a hulla. Zavulon valahova elment kirándulni, úgyhogy amíg nincs kéznél a főmufti, Edgar-nak kell elvégezni a teendőket. Vitalij-t többször megtámadják, de ő az egyre magasabb fokozatú mágusokat is könnyűszerrel No.1: helyben hagyja; No.2: megöli. Ezen kívül eltűnik egy nagyon erős ereklye: Fafnir karma. Persze, hogy Rogozánál köt ki. Az Inkvizíció is beszáll a buliba, megtárgyalják az ügyet. Eredmény: egy Hatalmas lealacsonyodása, és egy Tükör.

Ez a rész tetszett a legjobban. Imádtam Vitalij szenvtelen stílusát, Setét türelmét. Hatalmas figura. 5 csillag.

Fafnir
3., MÁSFÉLE ERŐ
Edgar-t (Setét) és Anton-t (Fénypárti) elküldik Prágába, Igor tárgyalására. Az utolsó rész amolyan filózó filozofáló fejezet. A felét az tölti ki, hogy a két mágus összeül sörözni, ahol említésre kerülnek a magyar, cseh, orosz sörök-borok-specialitások. Rendesen felöntenek a garatra. Anton italozás után felmegy Igor-hoz, hátha észre tudja téríteni a krapekot. (Sajnos: nem.) Ellenben felmerül, hogy mi is lehet Zavulon terve. Szintén borozás közben vitatják meg a világvégét, aminek vécéöblítés lesz a vége. Edgar is nyomoz, és ő is ugyanarra jut, csak egy kicsit messzebb: ő lesz a cserefiú Fafnir helyébe. Zavulon röhög a markába: ugyanis semmi ilyesmit nem tervezett, csupán figyelemelterelésnek szánta Fafnir-t. A tárgyaláson a döntés a Fénypártiaknak kedvez: Igor ugyan megmenekül az ítélettől, de maga elől nem tudott.

Ez egész jó lezárása volt a könyvnek, még akkor is, ha kicsit lanyha. Edgar egész jófej mágus, és Zavulon is kezd azért a jobbik irányba terelődni a szemembe, mégha  a módszerei piszkosak is. 4,5 csillag.

Összességében szerettem a második részt is. Kerekítek: 5 csillag.



Adatok:
 Kiadó: GALAKTIKA FANTASZTIKUS KÖNYVEK
 Oldalszám: 410 oldal
 Megjelenés: 2007
 Sorozat: Őrség
 Egyéb megjegyzés: puha kötésű, 2990 Ft

Nincsenek megjegyzések: