2012. június 22., péntek

Laini Taylor: Füst és Csont leánya

Nagyon régóta ácsingózom ezért a könyvért, és csak reménykedtem benne, hogy beszerzik a könyvtárba is. Beszerezték!

"17 Karou, a valódi kék hajú lány Prágában él és rajzolni tanul, ám gyakran hiányzik az iskolából, mert időről időre távoli és veszélyes küldetéseket teljesít titokzatos és végtelenül rút nevelője, Kénkő parancsára. Kénkő boltjából kilépve ugyanis a világ legkülönbözőbb pontjain találja magát, és mindenhonnan fogakat kell vinnie Kénkőnek, aki kívánságteljesítő gyöngyökkel fizet a fogakért. Egy ilyen küldetésen méri össze Karou először az erejét Akivával, az emberfeletti szépségű szeráffal. Az első találkozást azonban több is követi a mai Prágában és más korokban, más világokban, mert tér és idő nem szab korlátot a kimérák és a szeráfok időtlen idők óta tartó könyörtelen küzdelmének. Hogy kik a kimérák, és kik a szeráfok? Kik az ördögök, és kik az angyalok? Jó-e a szép, és szép-e a jó? No és kicsoda valójában Karou, akinek a neve egy bizonyos nyelven azt jelenti, „Remény”?
Lainie Taylor fantáziában, egészen eredeti ötletekben, kiszámíthatatlan fordulatokban és érzelmekben gazdag regényéből kiderül."

Rajongói poszter
A könyvben, mint a fülszövegben kiderült, két nagyobb faj van: kimérák és szeráfok.A kimérák félig emberi félig állati lények, mint a kentaur (ami ugyebár ló és ember egyvelege), de lehetnek teljesen állatiak is (pl.: ha gyíkot és kecskét teszünk össze). Ők itt az "intrikus" karakterek, hiszen ami sötétből van, az gonosz. Legalábbis ezt gondolják a szeráfok, másnéven angyalok. A két faj egymás ellen háborúzik már vagy ezer éve. A szeráfok azért, mert állati gonoszoknak tartják a kimérákat, azok meg azért, mert a szeráfok elnyomták őket. Akkor ki is itt a rossz?!

A kezdete kicsit nehezen indult be. Egyik pillanatban Karou a  barátnőjével, Zuzannával csevegett Csehországban fiúkról és bábokról, míg a másikban már elefántfogakat vonszolt Páriszban Kénkőhöz. Ez a kettősség egy kicsit zavaró volt. Aztán ott voltak azok a rengeteg kérdések:
  • Miért kellenek Kénkőnek a fogak? Mit csinál velük?
  • Kicsoda valójában Karou?
  • Mi van a titkos ajtó mögött?
  • Kicsoda Akiva? Miért próbálta megölni Karou-t?
Ezekre a történet végén nagyjából megkapjuk a választ.
Én végülis nagyon élveztem, egy nap alatt elolvastam. Izgalmas, fantáziadús, egy kis romantikával fűszerezve.
Kedvenc karakterem pedig természetesen Kénkő lett. Remélem, hogy a következő két kötetben is visszatér. Imádtam (♥). 5 csillag.

Adatok:
Kiadó: Kossuth Könyvek
Oldalszám: 392 oldal
Megjelenés: 2012
Sorozat: ?
Egyéb megjegyzés: ragasztott (védőborítós), 3490 Ft

Nincsenek megjegyzések: