2012. július 10., kedd

Gaura Ágnes: Vámpírok múzsája

Magyar Könyv
Molyon fedeztem fel, több ismerősöm is olvasta. A fülszövege nagyon megkapó, a borító gyönyörűen kidolgozott, és mindenek előtt magyar! Amint megjelent a könyvtárban, kapva kaptam az alkalmon, és kivettem.

Borbíró Borbála, a legelső diplomás vámpírológus nagy gondban van. Édes-kedves hazájában hatalomra jutnak a vámpírok: megválasztották az Emberfeletti Összefogás Pártját (EÖP). Ennek következménye, hogy megszűnik Bori munkahelye, a magyarországi Vámpírkutató Intézet. A lány azonban hemzseg az állásajánlatokban, többek között felkéri a leghíresebb vámpírkutató, Bowman. Azonban ezt elutasítja, mert Magyarországon is kap egy jobb, ámde veszélyesebb ajánlatot. A titkosszolgálat felkéri, hogy épüljön be a kormány tanácsadói, a legfejlettebb IQ-vámpírok közé, ami ugye szinte lehetetlen. Bori nem tétovázik: teljesen egyszerűen elfogadja a kihívást. Attilával, az ideiglenes főnökével egyáltalán nem jönnek ki, rengeteget csattannak a csípős megjegyzések, és kiderül, hogy valaki nem az, akinek mutatja magát.

A tartalom végén megemlíteném a fülszöveg jelmondatát: Magyar nyakba magyar szemfog! Már csak ez a mondat is mutatja, mennyire egyedi a könyv. És valóban! Nem nyálas vámpírrománcos, mint a Twilight, nem véres öldökölős, mint a Félholtak, és nem is "pornóregény", mint az AB-könyvek, bár sokan hasomlítják Borit Anita korai korszakához, mikor még ez utóbbi még tökös, antivámpirista, csípős dumájú csajszi volt. Ebben a hasonlításban valóban van egy kis realitás, hiszen főhősnőnknek sem kell a szomszédba mennie kölcsönkérni a szótárkönyvet, magától is úgy csattan a nyelve, hogy az fáj a célpontnak és szórakoztató az olvasónak.

A másik dolog, amiben nagyon különbözik a vámpírponyvától, amiket mostanában gyártanak külföldön, hogy a törénet legfőbb szála nem az erotikus romantikában nyilatkozik meg, hanem a nyomozásban, ami igazán felfrissítő dolog, hiszen nem is tudom, mikor olvastam igazán jó urban fantasys krimit.

Bori talpraesett eszes lány, nem féli a kihívásokat, de a magánélete romos, mint a magyarországi országutak. A legtöbb kapcsolata addig tartott ki, míg Bori meg nem említette, hogy "Hoppá, mondtam már, hogy vámpírológus vagyok?". És ezután jött a szakítás természetesen. Itt jön képbe a virtuális pasi, akivel egy szerepjátékban ismerkedett meg, és azok után elkezdtek csetelni. Tartott ez addig, míg valaki be nem kutyult nekik, és elváltak. Ekkor kezdtem drukkolni Attilának, hogy gyerünk nyomulj a csajnak, mert jó bőr és még én is bírlak, de persze nem lett belőle semmi... De még lehet, hiszen sorozat, nemdebár? *reménykedik*

Összesen 6 csillag, mert már régen olvastam ilyen igényes vámpírregényt.

Előzménycselekvés: http://www.deltavision.hu/cikk/demoni_szinjatek/

Adatok:
Kiadó: Delta Vision
Oldalszám: 464 oldal
Megjelenés: 2012
Sorozat: Borbíró Borbála (nem eredeti sorozatnév)
Egyéb megjegyzés: puhakötésű, 2990 Ft

Nincsenek megjegyzések: