2012. július 6., péntek

Diana Wynne Jones: A vándorló palota

Legelőször a filmet láttam. Elbűvölő kis japán mese lett belőle, csodálatosan szép illusztrációval. Többször is megnéztük a családdal, az egyik kedvencünkké vált. Nemrég a tanévzárón a húgom ezt a könyvet kérte. Megkapta, és most én is elolvastam.

"Ingary földjén, ahol a hétmérföldes csizmák és a láthatatlanná tévő köpenyek tényleg léteznek, Sophie Hatter felhívja magára a Puszták Boszorkányának figyelmét, aki átkot szór a lányra. Sophie-nak nem marad más választása, mint hogy az egyetlen helyre menjen, ahol segítséget kaphat Howl varázsló vándorló palotájába. Ám Howlról azt híresztelik, hogy megeszi a fiatal lányok szívét és kiszívja a lelküket. A regény alapján Hayao Miyazaki készített Oscar-díjas animációs filmet."


A könyv letétele után eléggé bizonyossá vált: a film és e becses keményfedeles laptömeg között óceánnyi különbség van. Kezdjük azzal, hogy a Puszták Boszorkánya korántsem dagadt, sőt ropivékonyságú, és míg a képernyőpiócák konstatálhatták, hogy a végén Jó lesz, addig a másikban másodfőgonosz, aki megkapja méltó jutalmát. Howl karaktere is teljesen más volt: az egyikben csendes-kedves teremtés, a lapozóban mégis piperkőc és elkényeztetett kis csodabogár (legalábbis a felszínen). Mondjuk hiú tulajdonságából kifolyólag olvashattam az egyik kedvenc jelenetemet: a varázsló hisztijét, zöld nyálkával megspékelve. Szétröhögtem magam rajta. Aztán ott a kedves madárijesztó is. A filmben már az elején összehaverkodik Sophie-val, a könyvben azonban retegnek tőle és csak a végén derül ki, micsoda/kicsoda ő.

Sok dolog írható a könyv javára. Sokkal érthetőbb volt a történet fonala, míg a filmbe olyan dolgokat tettek bele, amik nem is voltak benne eredetileg. Néhány példa: Howl háborúzik valami egylábas gigavarjú alakjában, Sulivan mágus nem volt elrabolva, sőt, Howl-t üldöztette. Calcifer, a tűzdémon feloldozása után nem esett szét a palota, még csak meg sem karcolódott. Hoppá. Másrészről több volt a poén, Wales és szép versrészlet is volt benne.
Igen, a képet felnagyítva Howl fülbevalót hord.
*falfelé fordulva röhög*

Azért nem adok teljes hat csillagot neki, mert a vége ösz-sze van csap-va. Így tagolva. El lehetett volna húzni egy kicsit az izgalmat, hadd rágja a körmét az olvasó, úgyse kár érte. Másik dolog: egy mukk utalás, annyi se volt a könyvben, hogy Howl és Sophie összejönnek. MIÉRT NEM?! Mindegy, a lényeg, hogy a végén kiderült. Hip-hip...

5 hullócsillag a kedves Calcifer-nek!

Adatok:
Kiadó: Pongrác Kiadó
Oldalszám: 328 oldal
Megjelenés: 2010
Sorozat: Palota
Egyéb megjegyzés: keménytáblás (védőborítós), régebben DVD-t is adtak hozzá, ? Ft

Jelenetek a filmből
Ez mi a szösz? Válasz: Howl.

Nincsenek megjegyzések: