2012. július 4., szerda

Lauren Beukes: Zoo City

Az egyhetes tábor után nagyon gyorsan kellene pótolnom, hiszen azóta három könyvet is elolvastam. Remélem érthető, hogy most nem a saját szavaimmal mondom el a történetet. :S A Zoo City az első Ad Astrás könyvem.

"Senki nem tudja pontosan, mikor kezdett a természetfeletti valósággá válni.
Azokat a bűnösöket, akik valaki más haláláért felelősek, misztikus átok sújtja: állatok szegődnek melléjük élő lelkiismeretként és a társadalomból való kiközösítettség jelképeként. A menő újságíróból a társadalom peremére került és egy családi tragédia következtében elállatosodott Zinzi December Johannesburgban él egy Lajhárral együtt, és különleges képessége segítségével eltűnt tárgyakat kutat fel.
Amikor Zinzit a neves zenei producer, Odysseus Huron azzal bízza meg, hogy találja meg a lemezbemutató előtt álló popsztár ikerpár nemrég eltűnt lánytagját, Songwezát, olyan ügybe keveredik, ahol újságírói ösztöneire, régi és új barátokra, valamint misztikus képességére egyaránt szüksége lesz. Zoo City mélyén sötét titkok lapulnak."
Egyéb információk: Többszörösen díjazott urban fantasy, amiből nemsokára filmet fognak forgatni. (!)

Rengetegen mondták, hogy legfőképpen a borító miatt akadt meg a szemük a könyvön. Én sem vagyok kivétel. Az összes kiadás közül egyértelműen a magyar a legeslegszebb, a borító matt, gyönyörű színvilággal, belül a lapok hófehérek, nincs semmilyen elütéshiba, és az illata olyan finom, hogy egész olvasás közben szagolgattam. :)

Két részre van osztva a könyv. Az első rész bemutatja lényegében az elállatosodott emberek kiszorított életét, olvashatunk Zinzi múltjáról és annak következményeiről. Ebben jelenik meg a krimiszál, de csupán nagyon halványan. A második rész viszont sokkal pörgősebb, izgalmasabb, több az akció. Egyértelműen a másodikat favorizálom. Közöttük vannak különböző cikkek, érdekességek beszúrva, amik teljességgel nem csatlakoznak a főszálhoz, de mégis általuk könnyebben értjük meg a világot.

Maga az ötlet, hogy a bűnöző emberek állatot kapnak és vele együtt egy különleges képességet igazán vonzó, sőt, nem hinném, hogy máshol előfordult volna. A stílussal is teljesen meg voltam elégedve. Zinzi szemszögéből szemlélhetjük a dolgokat, de ahhoz képest, hogy "romlott" múltú, nem volt túlzottan kemény, ellenben jó volt olvasni a szarkasztikus, sőt, cinikus humorát. Vannak azonban dolgok amik lehúzzzák a végcsillagozást. Vegyük azt, hogy rengeteg az afrikai és egyéb külföldi szó, amik miatt néhol a szöveg érthetetlenné válik. A leírások túlrészletezettek, nem olyanformán, mint például Fekete István (akin bealudtam), de mégis nagyon nehéz megszokni.

A vége kicsit elkapkodottra sikeredett. Elmondja, hogy mi lesz a jövőben, otthagyja expasiját, Benoit-ot a kórházban kómázni, azt lesz majd valami. Hát az nem úgy megy... vagy igen?!

Összességében adok 4 csillag, de nem bántam meg, hogy megvettem.

Adatok:
Kiadó: Ad Astra
Oldalszám: 360 oldal
Megjelenés: 2012
Sorozat: -
Egyéb megjegyzés: ragasztott (védőborítós), 2990 Ft

Nincsenek megjegyzések: