2012. július 14., szombat

Giovanni Del Ponte: A rontás könyve

Mivel lényegében gyerekkönyvről van most szó, ezért most rövid leszek!

"Az olasz ifjúsági regény főhősei mai amerikai tinédzserek, akik rendkívüli mentális képességeik révén hihetetlen kalandokba keverednek, amikor a gonosz varázsló őket használja fel, hogy megszerezze a világhatalomhoz szükséges Rontás Könyvét. Telepatikus kommunikáció, hipnózis, szemfényvesztés, véráldozat, varázslatok... Kiderül, ki az igaz barát, ki az ellenség, és az is bizonyossá válik, hogy felnőttként nem feltétlenül kell feladni az ifjúkori álmokat, megőrizhető a gyermeki lélek tisztasága idősebb korban is. A gonosz varázsló ugyan azt állítja: nem gyerekjáték a varázslás. Vagy talán mégis?"

Kossuthos megjelenések között találtam meg először, és megvallom, sokkal komolyabb könyvre számítottam. Az elvárásaimmal ellentétben azonban csak egy középkategóriás fantasyt kaptam. A történet kezdete szörnyen kidolgozatlan, semmit nem tudunk a régi láthatatlanokról, csupán annyit, hogy egy banda, akik jó dolgokat cselekszenek, de senki sem látja őket. Itt jönnek fel azok a bizonyos kérdések: Miért csak nekik van "különleges erejük"? Milyen erejük van (mert ez bizony egyáltalán nem volt megemlítve)? Mikor és milyen körülmények között találtak egymásra a kölkök? És még lehetne sorolni.

A karakterek iszonyú laposak, minden fekete-fehér. Vannak a jók, akik persze a Láthatatlanok, és vannak a csúnya rosszfiúk, akik a banda ellen vannak. De ők aztán nagyon randa viszonyban vannak, megy is a fogócska, hogy "Na, most elkaplak titeket, Láthatatlanok!", mint a legtöbb ilyenfajta rajzfilmekben.

A könyvet lényegében nagyon egyszerű elolvasni, nekem sikerült kivégeznem egy délelőtt alatt. Nincsenek benne nagyon alapos leírások, inkább cselekmény és párbeszéd az egész, kisebb fordulatokkal, amiket olyan simán ki lehet következtetni, mint ahogy a késsel kenni a vajat.

Nem nekem tervezték ezt a műfajt maradjunk annyiban. 3 csillag jár neki, mert kisebbeknek még tetszhet.

Adatok:
Kiadó: Ventus Libro Kiadó
Oldalszám: 256 oldal
Megjelenés: 2012
Sorozat: Láthatatlanok
Egyéb megjegyzés: puhakötésű, 2800 Ft

Nincsenek megjegyzések: