2012. szeptember 13., csütörtök

Cassandra Clare: Üvegváros

"Hogy megmentse édesanyja életét, Clarynek el kell utaznia az Üvegvárosba, az Árnyvadászok ősi otthonába, még ha engedély nélkül belépni a városba a Törvénybe is ütközik, márpedig a Törvény megszegése halált jelenthet. Ha ennyi nem lenne elég, Jace nem akarja, hogy ott legyen, Simont pedig börtönbe vetették az Árnyvadászok, akik igencsak gyanúsnak találnak egy vámpírt, akinek nem árt a napfény. Ahogy Clary egyre többet tud meg családja múltjáról, szövetségesre lel Sebastian, a titokzatos Árnyvadász személyében. Valentine minden erejével azon van, hogy örökre megsemmisítsen minden Árnyvadászt, nekik pedig csak akkor van esélyük vele szemben, ha összefognak örökös ellenségeikkel. De félre tudják-e tenni gyűlöletüket az Árnyvadászok és az Alvilágiak, hogy együttműködhessenek? Miközben Jace rádöbben, mi mindent hajlandó kockára tenni Claryért, vajon a lány újonnan meglelt képességeivel segíthet-e megmenteni az Üvegvárost bármilyen áron?
A szerelem halálos bűn, és a múlt titkai is végzetesnek bizonyulnak, amikor Clary és Jace szembenéz Valentine-nal a New York Times nagysikerű sorozatának, "A Végzet Ereklyéi"-nek utolsó darabjában."

A sorozatot szeretem, de nem amolyan rajongásszerűen, egyszerűen csak tetszik. Eddig nem a romantikáért olvastam, hanem a fantasztikus világszerkezetéért, de ez a könyv nagyot csavart a dolgon.

Ott folytatódik tehát a történet, ahol a második félbeszakadt, azaz Clary készül Üvegvárosba megmenteni az anyját. Ééés rögtön bele is lendülünk. Kaptunk egy szép harci jelenetet, ami miatt két szálra bomlanak a szemszögek - az egyik szemszög Clary-é, a másik Simon-é. Mindig is Team Simon voltam (ez most sem változott), így nagyon örültem, hogy végre vannak csak róla szóló részek is a könyvben. Jár a nagy pirospont!

A következő papírlapokon megismerkedhetünk további két szereplővel is - egyik sem nagyon szimpatikus.
Továbbá szóba kerül a múlt, és megtudunk egyet s mást Jace-ről, Jocelyn-ról, és Valentine-ról. Aki olvasta az első részt annak már csak ezért is ajánlott folytatni a sorozatot.

Valentine közel sem egy lepattintott főgonosz, - ahogy megtudhattuk - neki is ugyanolyan érzései vannak, mint bármelyikünknek. Legjobban egy diktátorhoz lehetne hasonlítani: mindkettő személyiség hidegvérű, intelligens (jobbik esetben), csak egy teljesen más világnézetük van, mint az átlagembernek. Valószínűleg ez a tény teszi fantasztikus, egyben ellenszenves karakterré.

A romantika itt már csöpögött rendesen, de meglepő módon ez nem rontott az olvasás élményén. Ugyanolyan izgalmasnak volt mondható, mint a tényleges akció. [[SPOILER]] A Team Jace-esek örülhetnek...

Érdekesség a molyról:
1. legjobb romantikus könyv a molyok értékelése alapján.
4. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján.
9. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján.

Összességében megérdemli a 6 csillagot.



Adatok:
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó - Vörös Pöttyös Könyvek
Oldalszám: 504 oldal
Megjelenés: 2011
Sorozat: A végzet ereklyéi (3.)
Egyéb megjegyzés: Puhakötésű, 2999 Ft

Nincsenek megjegyzések: