2013. január 10., csütörtök

Ajánló - Bleach

A Bleach egyik nagykedvenc animém, régebben minden hétvégén néztem belőle 4-6 részt az Animax-on.

A sztori nagyvonalakban:
A történet azzal kezdődik, hogy Kucsiki Rukia, egy sinigami (halálisten) megjelenik Kuroszaki Icsigo szobájában. Meglepődik rajta, hogy Icsigo képes látni őt, mert a halálistenek és általában a szellemi lények a közönséges emberek számára láthatatlanok, csak a nagyon nagy vagy a nagyon kis szellemi energiával rendelkezők (értsd: haldoklók) képesek erre. Azonban nincs sok ideje meglepődni, mert egy lidérc (egy elkárhozott lélek) megtámadja Icsigo családját és meg kellene védenie őket. Azonban – egyéb okokból – alulmarad, és erejét Icsigónak adja, aki megvédi a testvéreit. Azonban Rukia szellemi energiája egyszerre felébreszti a saját belső erejét is, ami eddig rejtőzködött és képességeiben messze felülmúlja a legtöbb közönséges halálistenét is.

A következő nap Rukia egyszer csak betoppan Icsigo osztályába, mint cserediák, és úgy viselkedik, mint egy normális ember. Mint kiderül, ereje átadása miatt kénytelen az emberek világában maradni, egy ideiglenes póttestben arra várva, hogy halálisteni ereje visszatérjen. Addig is Icsigo helyettes halálistenként gyakorlatilag teljesíti Rukia feladatait – azaz elpusztítja az egyre gyakrabban megjelenő lidérceket és a Földön bolyongó lelkeken elvégzi a lélektemetés szertartását, amivel azok a Lelkek világába kerülnek.

Rukia azonban azzal, hogy erejét egy embernek adta – még ha szükségből is – vétett a Lelkek Világának törvényei ellen. Így aztán akarata ellenére visszaviszik, és halálra ítélik, Icsigo és szintén különleges képességű barátai pedig a megmentésére indulnak. Miután bejutottak a halálistenek városába, egy kapitány, Aizen Szószuke, gyilkosság áldozata lesz, amelynek első számú gyanúsítottjai a behatolók. Az anime első nagy szakasza így veszi kezdetét.

(forrás: Wikipédia)


Miért is ajánlom?
Mert a Bleach egy vérbeli anime, élvezhető, "valós" személyiségű karakterekkel, hatalmas poénokkal, valamint nem kevés fantáziával és látvánnyal van megtöltve. Igazi kikapcsolódás, elsősorban a fiatalabb - +16-os - korosztálynak, de felnőttek is nyugodtan megnézhetik. A sorozat számomra minden része izgalmas, teli van kemény, véres harcokkal, bár nem nevezném brutálisnak.

Gyenge pont: Nem lehet elkezdeni a sorozatot akárhol, és bár ez nem éppen meglepő, lévén a Bleach is egy sorozat, de erre az animére az előbbi állítás hatványozódva érvényes. Mindenképpen az elejétől kell megnézni a részeket, és nem ajánlott kihagyni egyet sem, mivel minden egyes epizódban feltűnhetnek olyan fogalmak, karakterek, amik/akik később is szerepelni fognak.

Egyéb infók:
- A Bleach mangaként 57 kötetben jelent meg japánban, 37 kötetben pedig az USA-ban. Magyarra még nem fordították le.
- 4 nagyfilm készült el (Elveszett emlékek; A gyémántpor lázadás; Homályos emlékek; A pokol fejezet), kettő magyarul is megjelent.

Indavideón megtalálható az eddigi részek (bár nem a legjobb minőségben, de azért élvezhető), aki kedvet kapott hozzá, google-be csak ezt kell beírnia: "bleach 1. rész", és máris kiadja. A későbbiekben is ezt a módszert lehet alkalmazni. :) Jó szórakozást!

Nincsenek megjegyzések: