2013. január 12., szombat

Újdonságnézőben (6.) - Ad Astra


- Ray Kurzweil: A szingularitás küszöbén (január)
"Nanotechnológia, tudatfeltöltés, megvalósult jövő... Ray Kurzweil, a technológiai szingularitás pápájának első magyarul megjelenő könyve!"


- Lauren Beukes: Moxyland (február)
"Lauren Beukes az első újrázónk 2013-ban, mégpedig a Moxylanddel. Ha tetszett a Zoo City, ez a vagány, sötét cyberpunk thriller biztosan bejön majd. Beukes Fokvárosának sokszínű világában underground mozgalmárok csapnak össze génmódosított harci kutyákkal és feltörekvő celebek adják el reklámfelületnek a testüket nanotechnológiai designerdrogokért cserébe.
A Moxylandről William Gibson, a cyberpunk atyja ezt írta:
"A Moxyland mesterien művel egy csomó olyan dolgot, amiről a SF nagy része még csak nem is sejti, hogy lehetséges."" (forrás: facebook)

- Greg Egan: Diaszpóra  (február)
"Februárban a sötét cyberpunk mellett a transzhumán jövőbe is ellátogatunk Greg Egan, a hard sci-fi egyik legnagyobb élő szerzőjének zseniális könyvével, a Diaszpórával, amelyről az SFmag a következőket írta: "A Diaspora mérnöki pontossággal megírt – mit megírt, inkább: kiszámított és egyenletekben levezetett – regény. A hard science fiction csodája, a maga precízen kitalált tudományos elméleteivel, virtuálisan is esendő és megkapóan emberi hőseivel, akik visszhangozzák az Asimovok, Clarkok óta megismert (aranykori) szentenciát: az ember előtt nincs lehetetlen."" (forrás: facebook)

- Scott Westerfeld: Behemót (tavasz)

- Lőrinczy Judit: Ingókövek (?)
"Négy kárhozott lélek a sztálingrádi csatában, akik a háború és a halál őrlőkövei közé kerülve keresnek valamit. Megváltást, túlélést, vagy csak egy lehetőséget, hogy békében és méltósággal a másvilágba léphessenek.
Az én városomnak lelke van.
Azt hittük, a miénk - hányszor kívánták meg idegenek, és pusztultak el végül falai között! Ez a város kontinensnyi messzeségből vonzó préda, sok-sok nép szülötteinek közös tömegsírja. Nem ősi, ám nem is ifjú; olya hallgatag, mintha örök álomba merült volna. Szép lassan elfelejtkezünk átkokról és sorsokról, a történelem önmagát ismétlő, gigászi kelepcéiről: mi, másnak nem, csak a szemünknek, a mindenható józan észnek hívő emberek. Pedig nem halál ez, csak némaság és holtig fogadott bosszú.
Hagyta forogni az idő kerekét, mit bánta ő, hogy új nevet kapott tőlünk, hangzatos, ideológia szülte nevet, mely eldöntötte sorsát, és amelyért - akár akartuk, akár nem - küzdeni, élni, halni kellett. Mert sok száz év után újabb hadsereg érkezett a kapui alá, birtokvágytól és őrült eszméktől hajtva, győzelemre éhesen.
Így lett az én városom szimbólum."


- Falak antológia (?)
"Falak. Kívül-belül. Áttöröd? Vagy a fal tör meg téged?
Az Ad Astra kiadó az Ünnepi Könyvhétre egy (nem csak a sci-fi és fantasy szcénából ismert) magyar szerzőket felvonultató antológiával készül, amelynek valamennyi novellája a falak témája köré épül. A tizenöt válogatott novellát tartalmazó antológuaegyúttal egy új alsorozat indító kötete is."

Nincsenek megjegyzések: