2013. február 12., kedd

Macskaköröm (6)

Andri Snaer Magnason: Lovestar

"Minden alkalommal, amikor levegőt veszek, valami megsajdul bennem. Örökre egy ütemre akarok veled lélegezni."

"Egy tízgrammos királylepke műholdas segítség nélkül odatalál ezer kilométerre fekvő helyre. Egy csér évről évre elrepül észak-izlandi fészkéből a kedvenc sziklájához a dél-afrikai Fokvárosban, és csak az ösztöne vezérli. Mogyoró, mazsola vagy porszem nagyságú aggyal rendelkező állatok is képesek voltak erre, de a nagyra nőtt fejű embereknek tizennyolc műholdra, vevőre, radarra, térképre, iránytűre, jeladóóra, húsz év képzésre és egy hullámokkal csaknem az átlátszatlanságig telt légköre volt szükségük ahhoz hogy megismételjék a mutatványt."

"Ilyet még nem pipált. Semmihez sem volt fogható, mintha egy mesébe csöppent volna.
– De hisz ez…
– Pontosan.
Indriði a magasba emelte a kezét.
– Ez Miki egér! Miki egerek! Miki egeret hoztatok létre, igazi élő Miki egeret! […]
– Óvatosan, cimbora. Az egerek még nincsenek készen. Meg kell tanulniuk egy kis jó modort.
– Micsoda?
– Vadak, megeszik a gyerekeket.
– Ja. értem – mondta Indriði. – A hörcsögöm, Bolyhos is mindig megette a kölykeit.
– Nem kölyköt mondtam – mondta Grímur. – Gyerekeket."

"Megrendelés:
Fehér lánggal égő külső magnéziumréteg, majd pirosan-sárgán lángoló sárga kénvegyület, aztán egy réteg zölden sziporkázó halványzöld rézszulfát, majd az alsónemű; szivárványszínűen égő keverék: 60% műszál, 40% gyapjú, végül a test természetes napfehér ragyogása, két felrobbanó szilikonpárna tűzijátékától kísérve.
A mindössze ötvenhárom évesen májgyulladásban elhunyt Pamela Anderson megrendelése, akinek Hollywood feletti hullása különösen emlékezetessé vált."

"A világot olyan alapossággal nyilvántartották, hogy a legutolsó tengerben úszó kuláról is ki lehetett nyomozni, ki a tulajdonosa."

Nincsenek megjegyzések: