2013. március 7., csütörtök

Ajánló - Laurell K. Hamilton könyvei

"Laurell K. Hamilton (Heber Springs, Arkansas, 1963. február 19.) amerikai írónő.
Miután édesanyja autóbalesetben meghalt, nagyanyja nevelte fel Arkansas államban. Biológiából és irodalomból diplomázott. Első könyve, a Bűnös vágyak 1994-ben jelent meg, amelyet azóta több mint egy tucat követett az Anita Blake-sorozatban. Hamilton azóta meghódította vele az egész világot, a könyvek minden országban gyakori szereplői a sikerlistáknak. Anita Blake figurája olvasók millióit tette rajongóvá, a könyvekből azóta képregény is készült, valamint egy tévésorozat előkészületei is megkezdődtek. A sorozat huszadik része várhatóan 2011-ben jelenik meg Hit List címmel. E mellett Hamilton lassan hasonló népszerűséget ér el a tündérhercegnőből magánnyomozóvá vált Merry Gentry-sorozatával is, amit a 2000-es években indított. A széria eddig nyolc kötetnél tart.
Laurell K. Hamilton férjével, kislányával és három kutyájával Missouri államban, St. Louisban él."
(forrás: Wikipédia)


Kérem szépen, most ide kiállok és gyökeret eresztek. Jöjjenek azok a kövek! Aki régebb óta olvasóm, az tudja, hogy mennyire szeretem lehúzni Hamilton könyveit. És valóban, egyszerűen néha a falba verném a fejem attól az iránytól, amit a sorozatai (leginkább Anita Blake) felvettek. DE! -->

Miért is ajánlom MÉGIS?
Anita Blake: Az első 10 kötet egyszerűen fenomenális. Brutális, könyörtelen, de közben humoros, nem sémás, és tényleg igazi függővé tesz a sorozat. Mindenki egytől-egyig megtalálhatja a kedvenc karakterét, csak arra kell vigyázni, hogy ne olyat fogjunk ki, aki a történet végére alulról szagolja az ibolyát.
Merry Gentry: AB-vel ellentétben ez a sorozat inkább a mágiára, tündérekre, és azok politikájára fektet (igen érdekesen leírva), mint a vérbeli akcióra. Merry is talpraesett hősnő, de inkább "nőiesebb" módon fejezi ki erejét, mint Anita.

Gyenge pont:
AB: Az Obszidián pillangóig minden könyv csöpög a vértől, zombitól/vámpírtól/vérfarkastól (sorolhatnám estig) és egyéb ilyen kedves dologtól, utána ezek helyét fokozatosan átveszi az ágybeli jelenetek. Akinek nincs egyikhez-másikhoz gyomra, az inkább próbáljon ki először egy Merry Gentryt.
MG: Mint mondtam, ebben a sorozatban kevesebb az akció, ami előny is, meg hátrány is. A rengeteg leírás, politikai csatározások mellett ez a sorozat inkább a lepedőakrobatikát részesíti előnyben, azzal a különbséggel, hogy ezt már az első könyvtől művelik. Szintén kéne egy 18-as karika rá.


Nincsenek megjegyzések: